Η ιστορία της οικογένειας Chibret στην οφθαλμολογία ξεκίνησε όταν ο Paul Chibret, ένας στρατιωτικός ιατρός, στα τέλη της Δεύτερης Αυτοκρατορίας (1852-1870) στρατοπεδευμένος στην Κωνσταντίνη στο άκρο της Τυνησίας, ενδιαφέρθηκε για το τράχωμα, μία οφθαλμική νόσο που θα γινόταν τον πάθος του για όλη του τη ζωή. Σύντομα μετακινήθηκε προκειμένου να συμμετέχει σε μία εκστρατεία στην ανατολική Καβιλία (Αλγερία) και χτυπήθηκε τον Αύγουστο του 1871 από αμφοτερόπλευρη χοριοαμφιβληστροειδίτιδα που τον άφησε σχεδόν τυφλό. Επέστρεψε στην Ευρώπη τον επόμενο μήνα για θεραπεία.
Επιστρέφοντας στη Γαλλία, αποτάθηκε για θεραπεία στον καθ. Galezowsky και συμβουλεύθηκε τον καθ. de Wecker στις μεγαλύτερες οφθαλμιατρικές κλινικές του Παρισιού. Υποσχέθηκε ότι, εάν πετύχαινε η πλήρης αποκατάσταση της όρασής του, θα αφιέρωνε τη σταδιοδρομία του στην οφθαλμολογία. Το 1875, εγκατέλειψε οριστικά το Παρίσι και τις τάξεις του στρατού και επέστρεψε στις ρίζες του, στην Ωβέρνη, καθώς η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από το Καντάλ.
Άνοιξε ένα ιδιωτικό ιατρείο στο Κλερμόν-Φεράν, έγινε ο μόνος οφθαλμίατρος στην περιοχή του Μασίφ Σεντράλ και δημιούργησε την οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου Οτέλ-Ντιε στο Κλερμόν. Εκτός από την καθημερινή πρακτική στο ιατρείο, ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την έρευνα και την παρατήρηση των διαφόρων ασθενειών που αντιμετώπιζαν οι ασθενείς του. Ο Paul Chibret ήταν ένας διακεκριμένος ιατρός, χειρουργός, ερευνητής και εφευρέτης.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (SFO)
Στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η επιστήμη θριάμβευε, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο στενής συνεργασίας συνεδρίων, επιστημονικών και ιατρικών ενώσεων και ακαδημιών, που συνέδεε ολοένα και περισσότερους ειδικούς από ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι, ο Paul Chibret έγινε ένας από αυτούς τους πολυμαθείς λόγιους που ταξίδευαν συνεχώς σε όλη την Ευρώπη και επιμορφώνονταν σε ακαδημίες και παρακολουθούσαν συνέδρια. Έκανε εγχειρήσεις στη Ρωσία και την Πολωνία και αλληλογραφούσε συνεχώς με τους συναδέλφους του οφθαλμιάτρους. Αναμφίβολα, οι απόγονοι του Paul Chibret οφείλουν τη στενή συνεργασία τους με οφθαλμιάτρους από τη Γαλλία και άλλες χώρες σε εκείνον. Οι μελλοντικές εξελίξεις σε αυτό το πεδίο, όπως και σε πολλά άλλα, δείχνουν μια εξαιρετική συνέχεια της παράδοσης μεταξύ των προγόνων της οικογένειας Chibret και των επόμενων γενεών.
Στο Συνέδριο του Άμστερνταμ το 1879 ο δρ. Chibret και ο δρ. Martin έκαναν την πρώτη τους προσπάθεια για τη δημιουργία μίας γαλλόφωνης επιστημονικής ένωσης για την οφθαλμολογία. Αυτή η πρώτη προσπάθεια απέτυχε αλλά, μερικά χρόνια αργότερα, το εγχείρημα άρχισε να εξελίσσεται.
Το Σεπτέμβριο του 1882, ο Paul Chibret δημοσίευσε το νέο του έργο στο επιστημονικό περιοδικό «Clinique d’Oculistique du Sud-Ouest». Η Γαλλική Εταιρεία Οφθαλμολογίας (SFO) γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1883 στο Παρίσι.
Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της νέας Εταιρείας. Το καταστατικό της Εταιρείας, που παραμένει σε ισχύ έως σήμερα, αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πρόεδρο με μόνιμη έδρα την επαρχία και έναν γενικό γραμματέα με μόνιμη έδρα το Παρίσι, ενώ η ετήσια αναφορά θα πρέπει να παρουσιάζεται στο Συνέδριο της SFO χωρίς εθνικούς περιορισμούς (ο πρώτος Γερμανός που έκανε αναφορά ήταν ο Axenfeld το 1906).
Ο Paul Chibret συμβίβασε τις διαφορές μεταξύ των Γάλλων και αλλοδαπών μελών της εταιρείας, μεταξύ των ιδιωτών ιατρών και των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταξύ των ιατρών του Παρισιού και της επαρχίας. Πεποίθησή του ήταν ότι η SFO θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, ιδιαίτερα στους Γερμανούς οφθαλμιάτρους οι οποίοι είχαν εξοστρακιστεί μετά από την προσάρτηση της Αλσατίας στη Γερμανία, μετά την ήττα του 1870. Επέλεξε το Μάιο ως το μήνα διεξαγωγής του ετήσιου συνεδρίου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους Γερμανούς οφθαλμιάτρους να έρχονται στο Παρίσι και στους Γάλλους οφθαλμιάτρους να πηγαίνουν στο συνέδριο της Εταιρείας της Χαϊδελβέργης το καλοκαίρι. Σήμερα, το Μετάλλιο Paul Chibret, που δίνεται εκ περιτροπής από τη SFO και τη DOG (Γερμανική Εταιρεία Οφθαλμολογίας) παραμένει δείγμα της Γαλλο-Γερμανικής φιλίας.